Er 50 reiser til Kambodsja siden 2010 forsvarlig?

Terje Høyland

En milepæl passeres i neste uke når jeg legger ut på tur nr. 50! Hvordan kan det forsvares å ha vært så mange ganger i Asia siden 2010?

Da vi etablerte en ny type misjonsarbeid hadde vi behov for å kombinere det beste av fastboende misjonærer og det mer flyktige korttidsteamet. Vi utviklet derfor langtids-kortidsteam tenkningen. På hvert team skal minst en gå igjen hver gang for å sikre kontinuitet og begrense relasjonell slitasje på kirkas nasjonale ledere. Utover fast leder kan nye henge seg på teamet.

Samtidig har vi en Gi-Det-Videre-tenkning som gjør at vi fra dag 1 begynner et prosjekt med tanke på å gi det fra oss. Det er ikke en delegering, men for hver generasjon som går videre med konseptet, så endres rollene til de første generasjonene. Det er som når ungene flytter ut av huset for å bygge sin egen familie og fremtid. Da slutter vi ikke å være familie, men rollene endres.

Gjennom gjentatte turer trener vi ledere som etterhvert trener ledere som etterhvert trener ledere. I Kambodsja er tre av fem regioner i gang med å trene fjerde generasjon ledere. Da er jeg som satte det i gang ute av treningen på feltet, men står nær dem underveis gjennom skype og egne ledersamlinger for teamene. De to siste regionene trener nå tredje generasjon og skal innen to og et halvt år videre på fjerde ledd av ledere. En region består av 4-5 fylker. Hver region trener disse lederteamene ca 4-500 kirkelige ledere.

Denne måten å bygge og selvstendiggjøre på fordrer hyppige besøk i en fase. Det er aldri et enten eller, men i det vi ikke bor der fast, så må mange detaljer ordnes uten oss. Det fører til god lederutvikling og selvstendighet. Det er i tillegg mye billigere. Alle turene har ikke kostet mer enn 4-5 måneder med en fastboende vestlig familie. Det er heller ikke uvesentlig!

I bunn for det hele ligger vårt mål om å se en rakrygget kirke i hver nasjon. Vi vil hjelpe landets kirkeledere til å lede sin egen varige vekst. En hjelpesetning har vært: hva vil skje hvis grensa stenges om fem år? Det har pushet oss til å jobbe målretta og intenst med å bli ferdig i tide.

Høsten er moden! Spørsmålet er hvordan få alt i hus på en måte som gjør at nykristne blir disipler som gjør disipler som gjør disipler i flere ledd. Hvordan det går kan du følge tett på IMI Internasjonal sin blogg: www.voyagetolife.com