På tide å forandre verden?

Terje Høyland

Sommer gir mulighet til ettertanke og basert på det som ligger bak er det mulig å se fremover.

Du er gitt i oppdrag å forandre verden. Som en del av Jesu kirke er oppdraget å begynne der du bor med verdens ytterpunkter som endemål. Du er satt inn i denne verden som bærer av håp. Hvordan kan det bli mulig?

1. Møt opp

Å møte opp er det viktigste du gjør. Gud bruker det vi har og ser ikke på det vi ikke har. Han tar det som er lite og mangfoldiggjør det tusenvis av ganger. Jeg har møtt opp i Kambodsja mer enn 55 ganger siden 2010. Jeg har gitt videre til to unge ledere, som har gitt videre til 35 lærere som har gitt videre til 2500 ledere. Det viktigste i det regnestykket i tillegg til Guds nåde, er at jeg møtte opp. Nå reiser jeg 24 timer for å sitte på gulvet i timesvis og heie på de neste generasjoners vei mot selvstendig ledelse.

Jeg tror på viktigheten av kall, lytte til Guds stemme og finne fred før du gjør noe, men ofte blir alt dette mye klarere når du hiver deg uti, når du går for noe, når du møter opp. Det er ikke et enten eller, men et både og. Det er ikke farlig om du prøvde og så fant ut det ikke var veien å gå, men veldig ofte blir du overrasket over at Gud kunne gjøre det umulig mulig fordi du møtte opp.

2. Gå for de viktige kampene

Vi som er kirke i Norge befinner oss alt for ofte i mindre viktige kamper. Ofte tar vi detaljkamper fremfor å kjempe kamper som forandrer samfunnet. Vi kjemper for retten til å ha kors rundt halsen om man jobber i NRK eller driver asylmottak, mens det å gi folk tilgang til korsets kraft glipper for oss. Ser vi en stadig tydeligere tendens til at vi som er kristne i Norge vegrer oss for å stå for noe? Vi kan ikke tas på noe galt vi gjør, men vi skitner oss ikke til for å kjempe for dem som står alene. Hvor mye farges dine snaps, instagrambilder eller facebookprofil av noe som virkelig betyr noe? Vi tåler så inderlig vel at samfunnet vårt forvitrer i frykt, egoisme og materialisme. Stilletidende lar vi samfunnet bli stadig kaldere. Våre folkevalgte får i fred endre lov etter lov slik at man med loven I hånd kan holde verdens nød på avstand.  Vi trenger å finne tilbake til de viktige kampene.

Hvordan finner vi frem til de viktige kampene?

Her skal og bør det være stor variasjon. Mine kamper er ikke nødvendigvis dine. Mangfoldet gir slagkraft og mulighet til å reelt se samfunnet bli varmere

Bibelen gir flere ulike tips:

Vårt kall til å elske Herren Gud og vår neste som oss selv gir tre retninger som dere kjenner godt fra Agenda1 sin trekant. Et liv som lever med alle tre relasjoner i balanse vil slite med å unngå å bli involvert i viktige kamper.

Guds fire favoritter: enkene, de foreldreløse, de fattige og de fremmede hjelper oss også tiI å velge de viktige kampene. «Det dere gjorde mot en av disse mine minste gjorde dere mot meg» sier Jesus

Misjonsbefalingens marsjordre om å gå ut til nabolag, by, land og nasjoner for å gjøre stadig flere til Jesu disipler gir hjelp til å velge.

Kampen mot urettferdighet og menneskers frelse og liv i Jesus er gode startpunkter for deg for å finne frem til dine viktige kamper….

3. Begynn i Guds nærvær

”Maria har valgt den gode del,’ sa Jesus om henne som først satte seg ned ved hans føtter og deretter lot livet vokse utfra det hun fikk i tida sammen med Jesus. I Guds nærvær får vi vedlikeholde og styrke vår identitet i Gud, vi får hjelp til å se Guds muligheter i denne verden med hans øyne og vi får det vi trenger for å møte utfordringer i eget og andres liv.

Helt praktisk hva vil det si å hvile i Guds nærvær. Hvordan kan det se ut? Gjennom kirka i Kambodsja har jeg erfart at det enkle fungerer helt topp. Så for å være i Guds nærvær, finner jeg om mulig litt ro og ber den enkle takkebønnen: Takk, Jesus at du komme meg nær nå. Han nøler ikke. Han elsker å bruke tid med deg og meg. Noen ganger merker jeg hans nærvær, andre ganger ikke. En del av familien er flinke til å sense Guds nærvær, andre av oss kjenner lite og ingenting. Han er like mye til stede for deg som ikke merker noe, det gjør like mye endring og nytte.

Samme enkle bønn bruker jeg når vi lovsynger. Jeg synger ikke hele tiden, men stopper opp for å sitte i Jesu armkrok. Jeg bare nyter det og takker for at Han er nær. Og så synger jeg litt til mer til Han som gav alt for deg og meg. Gud er og Gud har alt det du trenger og Han gir villig ut

………………………….

Disse tre punktene er del av talen i IMI Kirken 8. Juli. Du kan høre hele på iTunes kanalen til IMI Kirken eller andre podcast tjenester. Alle turer til Asia er åpne for deg som vil slå følge med oss ut til pågående vekkelse og ledertrening. Se kalender på imikirken.no for alle datoer.